Paardenhulp

Paardenhulp - opvang
&
verkoop van paarden

Het zadel goed leggen , is dit belangrijk of niet?

Licht het zadel goed?

 

Waarom is een passend zadel zo belangrijk?

 

Het is van groot belang dat het zadel symmetrisch licht, dit wil zeggen dat de kussens van het zadel gelijk zijn, en dat het zadel in balans op je paard ligt.

 

Bekijk goed of het zadel niet scheef ligt.

Zichtbare verschillen veroorzaken drukpunten op de rug. Het kan ook zijn dat je paard zelf scheef is, dit kun je controleren door je paard op een afstandje van de achterzijde te bekijken.

Een andere manier om erachter te komen of je zadel in balans op je paard ligt, is door je hand tussen het zadel en het paardenlichaam van voor naar achteren door te halen. De druk dient overal gelijk te zijn.

 

Het plaatsen van de zadel

 

Het schouderblad van een paard moet vrij kunnen bewegen. Want als het zadel op de schouder van het paard ligt, kan de schouder niet vrij bewegen en dat belemmert de bewegingsvrijheid.

 

Namelijk wanneer het paard zijn voorbeen naar voren brengt, beweegt de bovenkant van de schouder naar achteren. Voel daarom waar het schouderblad ligt en ga vanaf dit punt twee vingers naar achter. Op die plek hoort het zadel te liggen.

Wat is Boombreedte?

 

De hoek van de boom hoort gelijk te zijn aan de hoek van de schoft van het paard. Je kan dit meten met het behulp van twee zweepjes.

 

Leg de zadel op de juiste plaats, en leg dan een zweepje langs het schouderblad van het paard.

 

doe dit ook met een ander zweepje langs de boompunt van het zadel.

 

Hoe voldoende Vrijheid krijgen van de wervelkolom?

 

De ruggenwervel van het paard moet over de hele lengte van het zadel voldoende vrijheid hebben , zodat de wervelkolom bij buiging vrij blijft van druk. 

 

Als je achter je paard staat dien je tussen de kussens, onder het zadel door naar voren te kunnen kijken. 

 

Als dat het geval is? Dan heeft de ruggenwervel genoeg ruimte. Bekijk dit nu ook vanaf de voorkant van het paard.

De wijdte tussen de kussens hoort twee tot drie centimeter te zijn. Als deze ruimte te krap is, hindert dit het paard in zijn zijwaartse buiging. Het paard kan dit aangeven tijdens het rijden door in de hoeken het hoofd omhoog te brengen. 

 

Je kan dit ook controleren door je paard op te zadelen en dan een korte wending laten maken. Ga recht achter je paard staan en kijk of het zadel in deze wending niet over de wervelkolom schuift.

 

Vrijheid van de schoft

 

Er moet voldoende vrijheid (minstens drie vingers) zijn tussen de schoft (wervels) en de kamer. Dat kan je controleren door in de stijgbeugels te gaan staan en te gaan voelen of er dan nog steeds drie vingers tussen passen.

 

Als dit niet het geval is, dan past het zadel niet op het paard. Voel ook wat verder naar achteren of er daar ook nog voldoende ruimte is tussen het zadel en de ruggenwervels.


Wat is de juiste Lengte van het zadel (inch maat)

 

Controleer altijd goed of je zadel niet te ver achterop de rug van het paard ligt, door de laatste rib van het paard op te zoeken. Zoek deze laatste rib met je vingers en volg deze omhoog naar de rug van je paard.

 

Er mag Voorbij dat punt geen zadel meer liggen, omdat het zadel wordt gedragen door de ribben. Als het zadel toch achter het betreffende punt licht ,dan zal dat rugproblemen gaan veroorzaken.